Един емблематичен мемориален комплекс в САЩ: Планината Ръшмор

  • Един емблематичен мемориален комплекс в САЩ: Планината Ръшмор
    Един емблематичен мемориален комплекс в САЩ: Планината Ръшмор

Планината Ръшмор е национален паметник, намиращ се в САЩ.

Разположен е в района на град Кийстоун, окръг Пенингтън, щата Южна Дакота. Емблематичен е с изсечените в скалите образи на четирима американски президенти, отличили се като блестящи управници – Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Скулпторът Гитзън Борглам започва изграждането на огромните статуи през 1927 г., заедно с още 400 работници. Първият изобразен лик е на президентът Джордж Вашингтон, който официално е завършен на 4 юли 1934 г. След него последователно са изобразени и останалите президенти – Джеферсън, Рузвелт и Линкълн, като следваната посока е отляво-надясно. На 17 септември 1937 г., по случай 150-тата годишнина на американската конституция е завършена последната статуя (на Линкълн), а паметникът е официално открит на 31 октомври 1941 г. Скулпторът Борглам, ръководил проекта, не можал да изпълни докрай замисълът си, тъй като починал внезапно – планът му бил президентите да бъдат изваяни до кръста. По-късно синът му направил опит да продължи неговото дело, но финансирането на проекта било прекратено, заради Втората световна война. Така статуите останали във вида, който ни е известен днес.

Един емблематичен мемориален комплекс в САЩ: Планината Ръшмор

“Планината Ръшмор” се състои предимно от гранит, като интересен факт е, че около 90% от монумента е изваян с помощта на динамитни взривове. По фините детайли по лицата на президентите пък са оформени с помощта на пневматичен чук. Любопитен факт е, че образът на Рузвелт е на по-заден план, в сравнение с образите на останалите президенти, понеже при взрива се отчупило твърде голямо парче гранит.

 Условията на труд по създаването на статуите били изключително опасни, тъй като работниците трябвало да се спускат, вързани със стоманени въжета. Въпреки  това за всичките 14 години работа по проекта не бил регистриран нито един смъртен случай.

Един емблематичен мемориален комплекс в САЩ: Планината Ръшмор

Създаването на мемориалния комплекс първоначално имало за цел да привлече повече туристи. Днес това е факт – Южна Дакота се слави като една от най-желаните  туристически дестинации в САЩ, а “Планината Ръшмор” е най-голямата атракция в щата. Посещаемостта е изключително висока, особено през лятото. В случай, че искате да посетите това място в по-спокойно време, месеците април-май и септември-октомври също са подходящи.