Франция е най-посещаваната страна за 2018 г.

  • Франция е най-посещаваната страна за 2018 г.
    Франция е най-посещаваната страна за 2018 г.

Нито опожарените магазини, нито сълзотворния газ на „Шанз Елизе“ по време на продължаващите с месеци протести на „жълтите жилетки“ успяха да отнемат на Франция титлата за „най-посещаваната от туристи страна в света“.

Впечатляващият ръст на туристи е отчетен въреки страната беше „белязана от мащабно национално социално недоволство и протести“. Според френския национален статистически институт броят на нощувките в хотели в цялата страна, къмпингите и хостелите е достигнал 438,2 млн. през 2018 г. Това е повишение с цели 9 млн. души спрямо предходната година. Данните обаче не включват нощувките, запазени чрез платформи за „споделено настаняване“.

Франция е най-посещаваната страна за 2018 г.

Въпреки политическата нестабилност в последно време на миналата година, 2018 г. беше благотворна за туристическия сектор на Франция. През декември, заради прерасналите в сблъсъци и бунтове демонстрации на „жълтите жилетки“ броят на туристите леко намаля – с 1,1%. Само в Париж броят на посетителите е паднал рязко с 5,3% за същия период.

Сред най-посещаваните туристически атракции във френската столица са катедралата „Нотр Дам“, музеят „Лувърът“, както и дворецът „Версай“. Забелязва се, че засиленият интерес идва най-вече благодарение на туристи извън ЕС. Посещенията от САЩ са скочили с 16%, а туристите от Япония са отчели ръст с 18%.