Интересни събития този уикенд (16 - 18 ноември)

  • Интересни събития този уикенд (16 - 18 ноември)
    Интересни събития този уикенд (16 - 18 ноември)

Имате ли планове за идните почивни дни? Вижте какво интересно ще се случва в няколко български града!

Изложби, филми, фестивали - изберете своето място!

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Експозиция „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура”

до 20 ноември

Между 14 и 20 ноември на полуетаж-изток в НДК ще може да бъде видяна изложбата на големия български карикатурист Генчо Симеонов - „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура”. Темите на неговите карикатури поставят както злободневни въпроси на нашето ежедневие, така и общочовешки проблеми – най-вече с карикатурите „Без думи“. Участва във всички изложби на българската карикатура, а също в много фестивали и биеналета на карикатурата, откъдето има и награди. Някои от тях са – сребърната плакета за карикатура от 1971 година в Скопие, две втори награди от Истанбул. През 2006 г. получава  наградата на Съюза на българските художници за цялостно творчество. Това е четвъртата изложба на Генчо Симеонов, в която той излага основно живописни платна. Допълнителна информация тук.

*

Френски филмов фестивал

16 ноември - 2 декември

От 16 ноември до 2 декември, традиционно в рамките на Киномания ще се проведе 8-мото издание на Френския филмов фестивал, организиран от Institut français de Bulgarie/Френски Институт в България, осъществен със съдействието на НДК. Тази година киноманите ще могат да видят 9 нови филма с прожекции в кината: Люмиер Лидл, G8, кинозала Славейков и Дом на киното. Прожекции ще бъдат организирани също в Лъки Синема – Пловдив и Фестивален и конгресен център – Варна. Френската програма тази година е с акцент върху комедиите със социален привкус. Допълнителна информация тук.

 *

Цирк „Балкански“

9 ноември - 2 декември

Академичен цирк „Балкански“ ще представи своите спектакли в периода 09.11.2018 г. – 02.12.2018 г. на цирковата площадка в парк „Възраждане” (Зона Б-5). Те са с начален час 16:30 и 19:30.  В рамките на представленията ще участват артисти от пет страни: България, Италия, Колумбия, Русия и Украйна. Големият атракцион „Гигантското колело на смъртта“, носител на два рекорда Гинес, ще бъде представен от Велизара и Николай Балкански − носители на престижните отличия „Сребърен клоун” и „Икар”. Екстремният номер „Глобусът на смъртта” отново ще се изпълнява от любимците на малки и големи − Хел Райдърс. Циркът дарява на УНИЦЕФ 1 лв. от всеки закупен билет за представленията в град София. Повече информация можете да откриете тук.

*

Великите изобретения гостуват в Музейко

до 31 декември

Изложбата “Изобретенията” ще гостува в Музейко през ноември и декември тази година. Тя ще ви преведе по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Тя разказва процеса на откривателството чрез игрови интерактивни модули, превръщайки децата в истински изобретатели. Благодарение на изложбата, любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха! Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Уикенд игра: Тютюневият град - машина на времето!

16 - 18 ноември

Включете се в уикенд за игри в градска среда на 16, 17 и 18 ноември 2018 г. Те ще се проведат в Тютюневия град - #СКЛАД /улици Екзарх Йосиф и Д-р Г. М. Димитров/. Входът е безплатен. Необходима е предварителна регистрация за участие до 15.11.2018 ТУК или да  се запишете на място в дните на игрите, ако е останало свободно място. Повече информация за игрите вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен салон в Музея на хумора и сатирата

до 31 януари

Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име – Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019. Петте изложби са с над 200 карикатури са. Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи. Повече за събитието вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***