Избрано от българските травъл блогове - октомври

  • Избрано от българските травъл блогове - октомври
    Избрано от българските травъл блогове - октомври

В последния ден на октомври обръщаме поглед назад, за да видим къде са пътували българските травъл блогъри през миналия месец!

Екзотични дестинации, Коледен къмпинг, свети места и уикенд екскурзии - сигурни сме, че в тази статия ще намерите вдъхновение за следващото си пътуване!

Насладете се на есента и открийте нейните тайни местенца, от които да й се порадвате!

***

Магията на пътуването: Как да усетиш Чичен Ица на полуостров Юкатан, Мексико

Добре дошли в нашата статия за едно от най-вълнуващите и популярни места в цяло Мексико и в света! Не е нужно да обясняваме какво е това чудо от Новите седем чудеса на света. Чичен Ица (Chichén Itzá) е в този списък неслучайно. Предполагам, че най-често срещаният въпрос е „Заслужава ли си?“. Нека се опитаме да отговорим на този въпрос.

Защо да посетим Чичен Ица?

Това, което ни привлича най-много в Чичен Ица, е целта на неговото създаване, а след това и великолепният резултат от това начинание. Този археологически обект е живо доказателство за това как знанието означава сила. По-високопоставения в обществото клас на маите бил този, които държал знанието. Техните познания за слънцето, звездите, луната, сезоните и т.н. им давали възможност да прогнозират природни събития като слънцестоене и равноденствие. По този начин хората от по-нисши класи вярвали, че висшите свещеници могат да общуват с боговете и да ги молят за по-добър живот. Но висшите свещеници казвали, че боговете искат човешката им саможертва и нови по-големи храмове да бъдат построени (интересно как всичко това има аналог и до ден днешен).

Проектирането и изграждането на тези пирамидални сгради (и времето, в което се е случило) е причина да се възхищаваме на уменията на маите. Когато пляскате с ръце около пирамидата, чувате нормално ехо на звука. Но когато го направите на стълбищната линия, звукът от пляскането се трансформира и се връща към вас като звук на птицата кетцал (Quetzal). Тази птица е свещен символ на маите и символизира горния свят. Невероятно, но не и краят на историята. Ако се концентрирате добре и отново плеснете с ръце, можете да чуете птичи звуци на Quetzal, идващи от пирамидата, но можете да чуете и звук от гърмяща змия. Змията е символът на маите за подземния свят. За нас това беше едно голямо преживяване и най-важното от нашето посещение в Чичен Ица, едно от новите седем чудеса на света.

Избрано от българските травъл блогове - октомври

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

 * 

Друми в думи: Където са се молили и български светии

Обител, уникална по местоположение
и значение за монашеството.
Митрополит Сервиес и Козани Дионисий

Манастирът „Отсичане на честната глава на Свети Йоан Предтеча” се издига  високо над стръмните склонове на планината Пинд. Под него, между обраслите брегове, се промъква бавно река Алйякмон  ( Бистрица ). Каменните му стени, светлоохри на цвят, приличат на непристъпна крепост. Преданието разказва, че обителта е възникнала след проповедническата мисия на Свети апостол Павел. Отшелниците се заселили в многобройните скални ниши, а службата изпълнявали в просторни пещери, приспособени за храмове.

Избрано от българските травъл блогове - октомври

Все още, редом с църквата, се пази една от тях. Манастирът става общежитиен през 1523 – 1526 г.г., когато негов игумен е Свети Дионисий Киновар.

Избрано от българските травъл блогове - октомври

Днешният си вид святото място придобива през 1835 г., възстановено след опожаряване, извършено от турския аскер. По Божи промисъл монасите узнават за приближаващата опасност и скриват навреме старинните реликви и свещените мощи – най-голямото духовно съкровище.

Бъдещият учител на българите, Свети Климент, архиепископ Охридски, се подвизава тук преди да се отправи към Моравското княжество. Светите равноапостолни братя Кирил и Методий идват лично, за да го поканят в тяхната мисия. От ХІІ в., по волята на светителя, тук се съхранява и честната му глава, положена в метален обков. Преди около двадесет години тя бе изпратена за поклонение и в България, в храма на Свети Александър Невски.

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

* 

TheLifeNomadik: Мангафайски Коледен къмпинг

От Опуа, където прекарахме първите няколко седмици в Нова Зеландия и се запознахме с най-готиния домакин от CouchSurfing Уили, се отправяме на юг към Фангарей, за да се срещнем с Данчо и Гергана и двете им момчета Христо и Борис.

Те ни посрещат като стари приятели и ни предлагат топло гостоприемство и помощ. Данчо и Иво докарват новото ни динги с ремъркето на Данчо и така спестяваме няколкостотин долара за доставката. Празнуваме с бира и баница.

Благодарение на нашата популярност в България като „световни пътешественици “, срещаме българи навсякъде, където отидем. Българите, които живеят в посещаваните от нас страни или приятелите йм, които следят нашия блог, се свързват с нас и навсякъде по пътя правим нови страхотни приятелства. Нашето пътешествие из света се превърна в поредица от срещи с прекрасни хора, най-вече с българи, които срещаме където и да отидем. В Нова Зеландия се запознахме с най-много чудесни българи от навсякъде другаде!

След това се запознаваме със Свет и Дара и техните две деца Вокил и София (приятели на Данчо и Гергана от Ямбол) и прекарваме няколко дни в Магафай, на час на юг от Фангарей. Няколкото дни се превръщат в няколко месеца. Нанасяме се в старата каравана, паркирана за постоянно в дъното на големия двор или се местим на палатка, когато други семейства идват на гости за няколко дни и в караваната се настаняват повече хора. Мая и децата са страхотни приятели и всички се радваме на компания на котката Шелби, покровителка на мишки и врабчета, и на трите кучета: Пуку, Руби и бебе Бристъл. Бебе Бристъл е на няколко месеца, разглезено сладурче, което спи в къщата на забранени места и си върши работата в центъра на хола или до пералната машина.

Избрано от българските травъл блогове - октомври

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

*

Time2Travel: 5 забележителности около Банско, които трябва да бъдат посетени

Както неведнъж съм ви разказвала винаги (или почти винаги) планирам своите предстоящи екскурзии. Проучвам какво мога да видя на даденото място, къде ще отседна , общо взето как да извлека максимума за няколкото дни, с които разполагам.

Идва зима. Идва ски сезонът. Банско. Да, Банско е отлична дестинация за ски по думите на всички мои приятели и познати, които са практикували зимните спортове там. Аз обаче веднага търся алтернативата какво може да се види около Банско през останалите сезони. И понеже този район ми е доста непознат с изключение на няколко места, за които съм ви разказвала реших да проуча какво може да се прави през лятото около Банско. Останах доста изненадана. Има повече отколкото очаквах да се посети. Доста забележителности около Банско.

Кръстих статията “5 места около Банско, които трябва да бъдат посетени” като в нея съм включила и едно, което аз съм посещавала.  Но останалите 4 вече са в моя списък.

Безименният град

Безименният град, снимка: bulgariatravel.tvПоставям на първо място “Безименният град”. Това нарицателно е дадено на селището, което е открито съвсем случайно при възстановяването на параклиса в местността “Свети Никола”. Намира се на 4 км в югоизточна посока от Банско в посока Добринище. Интересното покрай Безименния град, който възнамерявам да посетя е това, че по време на археологическите разкопки е разкрит прилежащ към храма некропол… Малко след това изпод земята сякаш “изплувал” цял град, разпростиращ се на площ от 25-30 дка. При проучване на намерения материал става ясно, че на това място е кипял живот от около 2500 г.пр. Хр. до 16-17 век. Изказани са предположения, че най-старите обитатели тук са предците на траките. А дали е така….? Никой не знае.

Избрано от българските травъл блогове - октомври

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

***