Кеми – градът с най-северното пристанище във Финландия

  • Кеми – градът с най-северното пристанище във Финландия
    Кеми – градът с най-северното пристанище във Финландия

Кеми е очарователно финландско градче, в което лесно можете да се влюбите от пръв поглед. То е единственото дълбоководно пристанище в провинция Лапландия, център е на търговията и услугите в региона и се гордее с висококачествен стандарт на живот. 

Кеми e снован е през 1869 г. с кралски указ поради близостта му до дълбоко пристанище, което към днешна дата най-северното в страната. 

Икономиката е представена главно с два големи целулозно-хартиени завода при единствената в Европа мина за хром. Градът е седалище на политехнически университет. Там е и мястото, където всяка зима се изгражда най-големият в света снежен дворец, издиган отново всяка година от нов архитект във вътрешното пристанище на Кеми.

Също така градът е популярен с няколко културно-исторически атракции и със специализирани магазини, привличащи посетители от цял свят.

Кеми е единственото дълбоководно пристанище в провинция Лапландия, което го прави отговорен за нуждите на бизнес сектора в региона. Това подпомага да поддържа високо качество на живот в градска среда. В Кеми улиците са винаги пълни с живот, а сред най-известните забележителности там са розовата църква, галерията на скъпоценните камъни, пазеща невроятно ценни и оригинални експонати, кметството на града и е Една от антиките на националното корабоплаване – корабът-фар Кеми построен през 1901 г.

Ледоразбивачът Сампо е със световноизвестна слава и днес функционира като туристическа атракция. След 30-годишна служба в екстремните арктични условия на Ботническия залив, днес се използва за круизен туризъм, съчетано с плацикане сред ледовете.

Кеми разполага с уютни и комфортни почивни бази – най-вече хотели и вили.