Кратка история на шоколада

  • Кратка история на шоколада
    Кратка история на шоколада

Кой не обича шоколад?

Сладърк, тръпчив, леко горчив, с различни аромати – истинско изкушение за сетивата. Шоколадът обаче не винаги е бил това, което е днес. Още от времето на ацтеките и маите, той се е изпозлвал като валута.

В периода 250 – 900 г. сл. Хр. маите правили специална напитка от какао, вода, семена от чушка и царевичен прах, която имала важна роля както в храненето им, така и в ритуалния и социалния живот на племето. Те са първите, които опитомяват какаовото дърво, като го пренасят от гората в населените места.

Специално право да я консумират имали жреци, войни и търговци. Останалите жители ѝ се наслаждавали само при специален повод.

Кратка история на шоколада
Снимка: John Lodder/Flickr


Първият, който носи непознатото растение на Стария континет през 16 век, е Колумб. Но заслугата за всеобщата любов към шоколада е на испанския мореплавател Ернан Кортес. Той експериментира с напитката на маите, като добавя тръстикова захар и разнообразни подправки, за да направи вкуса ѝ по-привлекателен.

Какаовото дърво може да има над 50 000 цвята годишно, но тъй като те не притежават аромат и вкус, са непривлекателни за насекомите. Поради тази причина само един от хиляда цвята успява да се превърне в плод. В зависимост от вида какао, са му нужни от 4 до 8 месеца, за да узрее. Заради трудното опрашване, годишният добив от едно дърво не превишава десет килограма.
Кратка история на шоколада
Снимка: Dennis Tang/Flickr

Въпросът е как тези горчиви какаови зърна стават вкусен шоколад? Тук много важна роля играе печенето. След него зърната се начукват и смилат, докато се превърнат в паста. След това започва процесът по затопляне и охлаждане на сметта. Той може да продължи до една седмица, за да се постигне по-високо качество на шоколада.

Латинското название на какаовото дърво означава "храна на боговете". Какаото се характеризира като суперхрана. То има противовъзпалително, антиоксидантно, и антиканцерогенно свойство. То доказано помага при по-ниско кръвно налягане. Подобрява мозъчната дейност и общото настроение. Ако искате да се храните като боговете – изберете тъмен шоколад!