Лагуната Гьола в Гърция - сълзата на Афродита

  • Лагуната Гьола в Гърция - сълзата на Афродита
    Лагуната Гьола в Гърция - сълзата на Афродита

Лагуната Гьола, разположена близо до село Астрис в Тасос, често е наричана най-красивият естествен плувен басейн в света. 

Лагуната Гьола е известна още като „Сълзата на Афродита“. Според местната легенда басейнът е създаден от Зевс, за да се къпе в него Афродита. И със сигурност този уникален воден резервоар ви дава божествено изживяване при плуване.

Басейнът е дълъг около 20 метра и широк 15 метра, заобиколен от скали с височина до 8 метра. Така че, ако само плуването не ви е достатъчно, можете да скочите от скала.

Лагуната Гьола в Гърция - сълзата на Афродита
Снимка: arxitektonas

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Гьола е - началото на юни или септември. Времето все още е хубаво, но ще срещнете по-малко туристи. Ако посещавате мястото през летните месеци, отидете там възможно най-рано, защото през деня басейнът е претъпкан.

Как да отида там

Можете да посетите естествения басейн в Тасос с кола или лодка. Може да не е най-лесното място за достигане с кола, тъй като трябва да поемете по черен път, но си заслужава. Има няколко места за паркиране наблизо, така че използвайте телефона или GPS и карайте до едно от тях.

Ако искате да посетите естествения басейн Гьола с лодка, няколко обиколки с лодка на Тасос се отбиват до басейна. Обикновено това е само кратко спиране за 15-20 минути, така че ако искате да отделите повече време, препоръчително е да отидете с кола.

Лагуната Гьола в Гърция - сълзата на Афродита
Снимка: arxitektonas

Хотели близо до Giola Natural Pool

Има много места за отсядане в Астрис. Можете да ги проверите там. Бихме препоръчали Astris Sun Hotel, разположен на 4 километра от естествения басейн Giola. 

Полезна информация:

В близост до басейните няма сянка, шезлонги и чадъри. Така че не забравяйте шапката и слънцезащитния крем.

В близост до басейна има малка таверна и кафене, където можете да си вземете храна или напитки. Но наблизо няма други магазини, така че носете със себе си вода или леки закуски, когато ги посещавате.