Музей на виното в София отвори врати

  • Музей на виното в София отвори врати
    Музей на виното в София отвори врати

Най-старата и единствената винарска изба в района на София отваря врати за посещение и разказва истории от виненото минало на България.

Столицата ни не е сред известните с вината си региони в България, но пък вече си има атракция, която разказва за историята на българското вино – първият Музей на виното в София – или национален Дом на виното, както го наричат от Института.

История в няколко реда – от чифлик до винарска изба

Преди малко повече от сто години тук е имало турски чифлик. След Освобождението на мястото му се издига бирена фабрика, кръстена „Павлово“ от собственика г-н Трифонович - на името на рано починалия му син Павел. Отдавна вече е забравено, че в градината пред фабриката е имало бирария, в която в топлите летни дни са сядали Пейо Яворов и Дора Габе. Но ако днес вдигнете поглед към тавана на избата, големите кръгли дупки от инсталациите на пивоварната все още си стоят.

През 50-те години на миналия век сградата се превръща в дом на Института по винарска промишленост. Освен че в продължение на години тук са се извършвали експерименти, отлежавали са вина и са се изпробвали технологии, по време на социализма избата е била част от маршрутите на високопоставени гости, които имали интерес към българското вино.

Какво ще видите в Дома на виното в София

В избата на института се пазят бутилки вино от реколти отпреди 10 до 70 години. Можете да видите и причудливи инструменти, използвани за производството на вино в миналото. Разхождайки се из подземията, ще видите как са се развивали технологиите във винарството през годините, ще научите кои са българските винени сортове грозде, простички схеми обясняват как се прави бяло, червено и шампанизирано вино. В музея на виното в София можете да видите и дегустирате над 150 вида вина и спиртни напитки, както и да се запишете за курс по дегустация.

Полезна информация: Избата се намира на бул. Цар Борис III 134, входът е откъм ул. Гусла, влиза се през портала на цигарената фабрика (точно срещу Висшето училище по застраховане) и питате охраната за Дом на виното. Необходима е предварителна заявка за посещение на тел. 02/ 818 49 50 или на имейл office@wineinbg.org. Само посещение струва 5 лв., като тази сума може след това да бъде използвана в магазина на избата. Можете да участвате в дегустация на различен брой вина (цената за 3 вина е 15 лв.).

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

34090

34091

34092

34087

34089

34095

34093

34094

34097

34096

34088