Мюнхен - забележителности за един уикенд

  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд
  • Мюнхен - забележителности за един уикенд
    Мюнхен - забележителности за един уикенд

Няма как столицата на Бавария да не стане един от любимите ви градове в Германия, особено ако дойдете по време на коледните базари или Октоберфест. 

Голяма част от града е била разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, но днес Мюнхен не само е възстановен, но е и по-жив отвсякога.

Вижте кои са някои от основните забележителности на Мюнхен:

Октоберфест (Oktoberfest) – Къде другаде ще пиете от халба с размерите на футболна топка и ще подскачате под звуците на традиционна баварска музика? Тонове бира, наденички, музика, танци и добро настроение! Най-големият бирен празник в света започва около 20 септември, като точната дата варира всяка година. Веднага си пригответе костюми – къси кожени панталони с тиранти за мъжете и широки поли, бели ризи и корсети за жените. Наздраве! Следете тук за датите на Октоберфест. Прочетете и статия Октоберфест за начинаещи.

ФрауенкирхеКатедралата „Св. Богородица” (Frauenkirche / Dom zu Unserer Lieben Frau) е символът на Мюнхен. Насладете се на красивата гледка от готическите й кули – мястото, където никой няма да бъде над вас. А германците са се погрижили това винаги да бъде така със специален закон, забраняващ в централната градска част да се строят сгради по-високи от 100 м. Така Фрауенкирхе се вижда от всяка част на Мюнхен, а камбаните й приканват всеки да обърне поглед към нея. Загледайте се в задната част на катедралата има вдълбана в пода стъпка – казват, че това е стъпката на дявола, който гневно тропнал с крак, когато видял красивия храм. Прочетете още за църквата и за стъпката на Дявола.  

Новото кметство - Виждали ли сте часовник, който разказва история? Всеки ден точно в 11 часа и в 12 часа, а през лятото и в 5 следобед, от часовниковата кула на Новото кметство (Das Neues Rathaus) се появяват малки фигурки, които в продължение на 10 минути разиграват рицарски турнир, последван от танц на бъчварите. Сградата впечатлява с неоготическия си стил и се намира на централния площад Мариенплац (Marienplatz).   

Художественият музей (Pinakotheken) е огромен музеен комплекс, в койтое събрано изкуство от всички векове. В Старата пинакотека (Alte Pinakothek) ще видите произведения от XIV до XVIII век на френски, немски, датски, италиански художници. По-съвременните автори като Моне, Ван Гог, Сезан са в Новата пинакотека (Neue Pinakothek, на снимката), a Модерната пинакотека (Pinakothek der Moderne) представя творби на Кандински, Клее, Пикасо и други творци. Допълнителна информация ще откриете тук.   

Площад Мариенплац (Marienplatz) е централният площад на Мюнхен от 1158 г. Наречен е така по името на колоната Дева Мария, издигната в чест на края на шведската власт. На площада се намира Новото кметство, на чиято кула всеки ден в 11 часа (както и в 12 и в 17 часа през лятото) се разиграват две средновековни истории. В горната част фигури с човешки ръст, възседнали коне, пресъздават рицарски бой в чест на сватбата на местния херцог Вилхелм V. В долната част ще видите танца на медничарите, които според легендата са танцували по улиците на Мюнхен по време на чумата от 1517 г. Краят на 15-минутното представление се „обявява” от миниатюрна златна птичка на върха на кулата, която изчуруликва три пъти.

Бирария Хофбройхаус - Как ви се струва идеята за лична халба с името ви на нея? Редовните посетители в бирария Хофбройхаус (Hofbräuhaus) получават такава екстра. В миналото тук е направен опит за покушение над Хитлер, а днес всяка вечер можете да се насладите на фолклорни представления, безкрайно дълги дървени маси, по които се хлъзгат халби студена бира и традиционни немски вкусотии като различни видове вурстове, бретцели, ябълкови щрудели и какво ли още не. Допълнителна информация можете да намерите тук. Прочетете и статия Къде в Мюнхен повръщането е безплатно.

Английската градина (Der Englischer Garten)– какво ще кажете за почивка на тревата или пикник? А за гребане или дори сърф? А ако случайно дрехите ви пречат, можете да се попечете на слънце в нудистката зона тук. Градината в английски стил в центъра на Мюнхен има за всеки по нещо. Тя е една от най-големите в Европа и е по-голяма от „Сентрал парк” в Ню Йорк. Остава да изберете: почивка или спорт сред зеленина и красиви езера. 

Светът на BMW (BMW Welt) и музеят (BMW Museum) – добре дошли в света на BMW! Той е задължителна спирка за любителите на автомобили. Тук е представена технологията на една от най-добрите и луксозни коли в света. Овалната сграда на музея впечатлява отвън, но още повече отвътре, защото побира всичко, което BMW произвежда днес, както и много ретро модели. Допълнителна информация можете да откриете тук.

Олимпийският парк (Olympiapark) е културен и спортен център на открито. Тук се организират концерти, изложби, спортни събития и състезания. В сърцето на парка се намира Олимпийският стадион (Olimpyastadion), побиращ 80 000 души и е проектиран така, че да прилича на Алпите. Не пропускайте и „Алеята на звездите” с отпечатъци на знаменитости, посетили Олимпийския парк. На територията му е и аквариумът Sea life (допълнителна информация тук), пълен с тропически риби, морски костенурки, октоподи и дори акули. Допълнителна информация за Олимпийския парк можете да намерите тук.

Музеят на нацизма (Документален център за историята на нацизма) - На мястото на някогашната хитлеристка щабквартира в града, определен от самия Хитлер като "столица на нацисткото движение" ще се появи Музей на нацизма. В него ще бъде проследена ролята на Мюнхен за развитието на движението в Германия. Очаква се музеят да отвори врати в края на април 2015 г. Повече за Музея на нацизма в Мюнхен.

Замъкът Нимфенбург (Schloss Nymphenburg) дълги години е бил лятната резиденция на владетелите на Бавария. Построен е в бароков стил в края на XVII век. В конюшните се намира внушителният музей за древни каляски (Marstallmuseum). Фонтанът продължава да функционира с помощта на помпената система, изградена през 1803 г., а от двете страни на канала можете да се разходите покрай двете езера. Прочетете още за замъка Нимфенбург.

Зоопаркът на Мюнхен (Münchner Tierpark Hellabrunn) е разделен на отделни зони според континентите, от които са животните в него: Европа, Америка, Африка, Азия. Чудесно място за малки и големи, където можете да научите много за света на животните, докато се забавлявате! Доъплнителна информация за цени на билети и работно време ще откриете тук.

Коледните базари - Мюнхен е най-доброто място в Германия, на което да посетите коледен базар. Още в края на ноември в града цари коледна атмосфера. Традиционните коледни базари са на няколко места в града – с павилиони под формата на дървени къщички по главните улици и площади. В тях се продават наденички, сладки, меденки с канела и анасон, захарен памук, шоколадови фигурки, печени кестени, коледен пунш, украси и играчки за елха. Ако сте в коледен Мюнхен, традиционният немски сладкиш щолен (Stollen) е навсякъде. Напомня на родния козунак, но съдържа много сушени плодове, ядки и ароматни подправки. Най-големият (Tollwood) е на мястото, където се провежда Октоберфест. Прочетете още за Мюнхен по Коледа.

Магазини в Мюнхен - Любителите на модните бутици да се запътват към „Максимилианщрасе” (Maximilianstraße), където има и парфюми, произведени от парфюмериите край Мюнхен. „Зендлингер щрасе” (Sendlingerstraße) е идеаланата улица, ако търсите сувенири, произведения на изкуството или ръчно изработени съдове и принадлежности. А ако навън е дъждовно, търговският център „Олимпия” (Olympia Einkaufszentrum) е вашето място! Под стъкления му покрив можете да намерите абсолютно всичко, защото той е най-големият в Бавария.

Опитайте вайсвурст (Weißwurst) – няма начин да се събудите в Мюнхен и да не ви сервират за закуска тази бяла варена наденица с подправки заедно със сладка горчица и претцел. Не пропускайте да им се насладите!

Супа Леберкньодел (Leberknödelsuppe) – това е една от най-известните супи в Германия: бистър телешки бульон с нудъли от телешки дроб. Не я чакайте да изстине!

Баварски крем - Време е за нещо сладко! Баварският крем (Bayerische Creme) - този простичък десерт ще ви накара да си оближете пръстите и въпреки че е много познат и у нас, Германия е мястото, където трябва да го опитате.

Заведения в Мюнхен - Баровете или традиционните бирарии са най-доброто начало на вечерта в Мюнхен, а от тях има в изобилие по централните улици. Районът около площад Мюнхенер фрайхайт (Münchener Freiheit, „Мюнхенска свобода”) в квартал Швабинг (Schwabing) е център на нощния живот в града с множество дискотеки с разнообразна музика, джаз клубове, барове и кръчми. Нощта ви зове, насладете й се!