На круиз около „корабите-призраци“

  • На круиз около „корабите-призраци“
    На круиз около „корабите-призраци“

Полюшващите се в далечината край бреговете на Дорсет, Англия, големи круизни кораби, сред които “Queen Mary 2”, “Anthem of the Sea” и “Valor и Aurora”, които стоят на котва, вместо да превозват хиляди пътници по целия свят.

Когато капитан Пол Деръм вижда тази гледка, той се замисля: Ами ако неговата фериботна компания предлага обиколки на „корабите-призраци“, като плава около тях?

Той стартира 2,5-часова екскурзия, по време на която туристите могат да видят закотвените круизни кораби в Ламанша.

„Ще имате безпрепятствена гледка към тези гиганти, до които ни е разрешено да се приближаваме на разстояние до 50 м”, се казва на сайта на “Mudeford Ferry”.

Пътуванията са ограничени до около 20 души, като цената е 22 евро за възрастен и 11 евро за дете.

По време на обиколката Деръм разказва своя моряшки опит.

Идеята се оказва доста печеливша. „Поразен съм от интереса”, казва Деръм пред CNN Travel, като допълва, че получава по между 80 и 100 обаждания на ден. 

Търсенето не е изненадващо. В крайна сметка, плаването толкова близо до голям круизен кораб е уникално преживяване.

„Те изглеждат зрелищно, защото, дори когато са в пристанищата, не можете да се приближите толкова близо до тях”, обяснява Деръм.

Новата екскурзия обаче не идва без предизвикателства. Круизните кораби понякога се движат, но капитанът използва мрежата си, за да се информира за местонахождението им.

Круизните пътувания винаги са били мечтано преживяване, от създаването им като вид луксозна почивка преди повече от век до ден-днешен. Те са преди всичко вид почивка, една добра възможност да прекарате седмица или две далече от града, работата и повтарящото се ежедневие. Но круизите са една от най-завладяващите почивки, защото същността им съчетава и почивка, и екскурзия, и пътуване до нови места. Комбинацията от развлечения на кораба, опознаването на няколко нови места и техните забележителности, история и култура правят круизите най-любимата форма за вашата ваканция. Въпреки че се различават по лукс, дължина на маршрута и големина на кораба, круизите имат и много общи черти и стават все по-предпочитани за ваканция.