Най-интересните фестивали и събития в България - лято 2016

  • Най-интересните фестивали и събития в България - лято 2016
    Най-интересните фестивали и събития в България - лято 2016

Обичаме лятото. Обичаме фестивалите. А летните фестивали най-много. Лайв на плажа, диджей пулт, закачен сред боровете на горичка, гайдарско надсвирване, отекващо сред простора на родопските поляни, дъжд от падащи звезди за сбъдване на желанияодопите... 

Ето го нашия списък с мероприятия, които си струват да посетите под лъчите на жаркото слънце това лято. 

Трябват ви: слънчеви очила, питие и лятно безгрижие! Последвайте линковете за подробности, програма и новини!

МЕСЕЦ ЮНИ

Фестивал на цацата

В Кранево за първи ще се проведе Фестивал на цацата. Във фестивалната зона ще има няколко сцени плюс състезания и демонстрации, работилници, поляна за игри, спорт, музика, лятно кино, кулинарни шоу програми, плажни забавления, мото и акробатични демонстрации и много други. Повече за Фестивала на цацата.

Кога и къде: 10-12 юни, Кранево

*

Орел на Дунава - гладиатори край Свищов

12235

Ежегодно в град Свищов се провежда фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Събитието е с участие на групи от ИталияРумънияПолша и България. Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Стотици реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. Римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. Повече за фестивала Орел на Дунава.

Кога и къде: 10-12 юни, Свищов

*

FrancoFolies

Gipsy Kings, Zaz, Nouvelle Vague и още звезди от френската поп и диско сцена на второто издание на фестивала FrancoFolies в Благоевград. Входът е свободен. Повече за фестивала и пълна програма на Francofolies.

Кога и къде: 17-18 юни, Благоевград

*

Водна кула арт фест

10 години Водна кула арт фест. Арт събития и безплатни работилници за деца. За десета поредна година фестивалът, стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще търси начините, по които съвременното изкуство може да облагородява пространства, градове, хора, привличайки в тази мисия артисти от цял свят. Предвидена е богата програма с безплатни работилници за деца (нужно е записване!).

Кога и къде: 16-25 юни, София

*

Zenith Fusion Festival

37463

Mистичното родопско село Долен ще бъде огласено от пъстрата музика на едни от най-иновативните world music диджеи от световната клубна сцена, специални гости на Zenith Fusion Festival. Музикални легенди от Турция, Сърбия и България ще са сред специалните гости и участници в първото издание на Zenith Fusion Festival! Най-известният турски перкусионист Мисирли Ахмет, балканската вокална експериментаторка Светлана Спаич и виртуозният акордеонист Петър Ралчев ще направят свои майсторски класове, чийто завършек ще е мащабен джем сешън на откритата сцена на амфитеатъра в родопското село Долен. Повече информация за фестивала.

Кога и къде: 24-26 юни, с. Долен

МЕСЕЦ ЮЛИ

Hippielandia Music Festival

Мястото е прекрасният парк на Летище София, поводът е чисто новият музикален фестивал HippieLandia, в чиято основа ще бъде любовта към музиката на щастливите и слънчеви хора, жадни за нови преживявания. Дебютното издание на ХипиЛандия ще се състои в рамките на 2 сцени, разположени до живописното езеро на парка с естествен декор от излитащи и кацащи самолети. Сред хедлайнерите, обявени до момента, са Gorgon City, Netsky и GusGus. Следете новости за Хипиландия.

Кога и къде: 1 и 2 юли, парка на Летище София

*

A to JazZ Festival

За първи път в програмата на фестивала в Южния парк, редом с хедлайнерите, които тепърва ще бъдат обявени, са включени още двама чуждестранни гости – френско-полската група Avenue и американецът Derek Brown-BEATBox SaX. Организаторите отново са подготвили силен български лайнъп: Akaga, The Golden Project, Imagine, Funkallero, Classic in the Jazz, Petya Dankova Live Band, Jazzroty: The Music of Thad Jones & Mel Lewis Feat. Brass Association Big Band, както и суинг диджеите The Smugglers Collective. Вход свободен. Повече за A to JazZ Festival.

Кога и къде: 1-3 юли, София

*

Каварна рок фест

Легендарната шведска банда Therion потвърдиха участието си на Каварна рок фест 2016, който се организира от Loud Concerts и Община Каварна. Те ще зарадват българските фенове на тежката музика на 2 юли. Нека припомним, че ден след това на сцената ще свирят Avantasia и Myrath. Допълнителна информация за Каварна рок фест 2016.

Кога и къде: 2-3 юли, Каварна

*

Лятна случка - фестивал 

Фестивал "Лятна Случка" е насочен към съвременните форми на изкуство и начините за доближаване до природата, съчетавайки традициите и новото, в търсене на алтернативни методи за развлечение и спорт, начини за комуникация и преоткриване на себе си в заобикалящия свят. Тази година предстои по-скромен по размери, но все така впечатляващ фестивална крепостта Туида над Сливен. Вижте програмата на фестивала Лятна случка.

Кога и къде: 2 юли, крепостта Туида, край Сливен

*

WakeЪп! фестивал – България

35223

За шеста поредна година фестивалът ще изпълни вълшебната гора и поляните над град Куклен край Пловдив. Основната идея на този фест/събор/сбор е да събере за няколко дни в планините хиляди преследвачи на мечтите, които да заживеят заедно сред природата и под звездите. Елементите на тазгодишното издание ще бъдат допълнени от ателиета, свързани с културното наследство, обогатяващи лекции, работилници за деца, както и традиционно богата музикална програма. Научете още за WakeЪп! - България 2016 .

Кога и къде: 7-10 юли, край град Куклен, на 15 км от Пловдив

*

Bedouin Forest Carnival

Нещо ново се задава на българската фестивална сцена. Bedouin Forest Carnival ще се проведе в живописния район на град Севлиево под сянката на Стара планина. Разположен на 5000 м2, фестивалът ще включва страхотна музика, зони за отдих и приключения. Ще има осигурена и къмпинг зона с включени всички удобства (душове, тоалетни, електрически гнезда), в която всички ще могат да се разположат със собствени палатки или да резервират от вече oсигурените. Музиката включва някои от най-големите ъндърграунд DJ-и от цял свят, както и най-доброто, което българската сцена има да предложи. С над 30 изпълнители сред които: Matt Sassari (FR), Skober (UA), Steve Mulder (NL), The YellowHeads (ESP), Medhat & Dekkstrum (UK), Ankytrixx (IND), Necroboy (IT), както и българските легенди Balthazar & JackRock, DJ Versus и още много! Подробности за Bedouin Forest Carnival.

Кога и къде: 8-10 юли

*

Фестивал на пясъчните фигури

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. Очаквайте актуална информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

Кога и къде: лято 2016 (началото на юли - края на септември), Бургас

*

Bansko Beat

Тази година Bansko Beat дава ранна заявка за безплатно музикално събитие в планината с Ненчо Балабанов и Криско. Очаква се обявяване на още хедлайнери на фестивала, който се провежда в центъра на Банско. Следете за още акценти от програмата на Bansko Beat.

Кога и къде: 15 и 16 юли, Банско

*

Роженски събор

През 2016 г. Роженският събор ще се проведе отново. За три дни на красивите Роженски поляни ще се проведе Събор на народното творчество и животновъдството Рожен. Очаква се съборът да включва: фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарно шоу и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри. Следете актуална информация за Роженски събор 2016 г.

Кога и къде: 15 и 17 юли, Рожен

*

Бардово Бърдо Фест – песни под звездите на Родопите

Фестивал за лагерен огън, бабини манджи и песни под звездите в РодопитеВход свободен. Дестинацията е закътаното родопско селце КиселчовоПо време на “Бардово Бърдо Фест” ще звучат китарите на някои от най-популярните съвременни бардове. Те ще изпълняват свои песни, но и ще припомнят мелодиите на младостта. Детската програма ще включва състезания и игри на народна топка, стъклени топчета, ластик, федербал, “Не се сърди, човече!”, “Дама”, “Домино”, “Стражари и апаши”, “Кър” и много други. Що се отнася до хапването, освен традиционните ястия като родопско чеверме, пататник и пареник, менюто по време на “Бардово Бърдо Фест” ще включва и много вкусотии от едно време – пълнена чушка със сирене, филия с лютеница, мекици, циганска баница, яйце на вестник, питка “Мечка”, домашен сладолед, лимонада и други. Повече за Бардово Бърдо Фест.

Кога и къде: 28-31 юли, поляните над село Киселчово

*

Фестивал на боровинките

35217

Високо в Троянския Балкан за трета поредна година у нас ще се проведе Фестивалът на боровинките. Хижа Амбарица e разположена в един от най-богатите ни масиви с диви боровинки. Комбинирайте разходка в планината, палатков лагер, огън и музика, различни забавления, състезания, игри, филми, и дискусии. Не на последно място – всеки, който има желание, може да си тръгне с вълшебно сладко от боровинки. Следете програмата на Фестивал на боровинките.

Кога и къде: 29-31 юли, хижа Амбарица, Троянски Балкан

*

Kavatsi Beach Festival

Двудневният фестивал представя общо осем групи начело с Кирил Джайковски, S.A.R.S. И Jaya The Cat и ще се проведе на открито - на плажа пред клуб Алкохол. Строежа и Алкохол отново планират плажно музикално събитие в разгара на лятото. Тази година музикалната програма включва по четири групи на ден - артисти от САЩАвстралияСърбияРумънияХоландияМакедония и България. Афишът от първия ден включва имената на Kiril Dzajkovski feat. TK Wonder & MC Wasp, Jaya The Cat, Уикеда и Brazz ViliDJ. Неделната програма от 31 юли пък ще представи S.A.R.S., Subcarpati, Superhiks и Kottarashky & The Rain Dogs в компанията на Nufry от Panican Whyasker. Вземете си билети отрано, ограничени са и се продават бързо. Повече за Каваци Бийч Фестивал.

Кога и къде: 30-31 юли, плаж Каваци, пред клуб Алкохол

*

Перелик Еко Джаз Фест

На връх Перелик, Родопи, СмолянБългария на 30 юли 2016 г. ще се състои Перелик Еко Джаз Фестивал - "The Sound of Silence". Фестивалът се провежда на 2191 м височина. Сцената е огряна само от свещи и огньове, музиката се лее под звездите на Родопите. Вход свободен. Следете актуална информация за Перелик Еко Джаз Фест.

Кога и къде: 30 юли, връх Перелик, Родопите

*

МЕСЕЦ АВГУСТ

Solar Summer Festival

Вече 13 години Solar Summer е основен генератор на енергия и летни музикални вълнения на електронната сцена у нас. Фестивалът ще бъде открит на 30 юли с Мark Knight и ще приключи на 20 август с Victor Calderone. Oсвен тях организаторите от Yalta Club ще посрещнат на Cacao Beach Club - Fedde Le Grand, Dubfire, Sharam, Danny Tenaglia, Joseph Capriari, както и една от най-популярните техно двойки в света Аdam Beyer и Ida Engberg. Тази година програмата на Solar Summer ще покаже и нежната, женска страна на електронната музика в лицето на Samanta, Anna и разбира се Ida Engberg. Вижте пълната програма на Solar Summer 2016.

Кога и къде: 30 юли - 20 август, Cacao Beach, Слънчев бряг

*

Гайдарско надсвирване и събор в Гела

15235

Истински вълнуващ фестивал (да си го кажем точно – събор), където гайдите звучат сред вековните борове на Родопите, а посетителите са няколко десетки хиляди. Научете още за гайдарското надсвирване в село Гела.

Кога и къде: 5-7 август, поляните над село Гела

*

Summer Salsa Fest Varna

Ако се чудите какво е Summer Salsa Fest Varna, това е 3-дневен, нощен плажен танцов маратон на открито. Уроци, шоу програми, партита - вижте подробности и програма на Summer Salsa fest Varna.

Кога и къде: 11-14 август, Варна

*

Summer Chaos Festival

Това лято Бургас отново ще бъде домакин на музикален фестивал. Summer Choas Festival се завръща с хедлайнър The Prodigy. Очаква се обявяването и на останалите участници. Билетите започват от 60 лв. 

Къде и кога: 13 август, Стадион Лазур, Бургас

*

Джаз фестивал Банско

Джем сешън под звездите в лятната прохлада на вечерите в Пирин. За пореден път Джаз фестивал Банско ще събере български и световни музиканти на централния площад в Банско. Вход свободен. Научете още за Международен джаз фестивал Банско

Кога и къде: 6-13 август, Банско

*

Нощта за сбъдване на желания - звезден дъжд от Персеиди

15504

Всяко лято едно астрономическо явление е причина за милиони сбъднати желания - звездният дъжд от Персеиди, който от Земята прилича на дъжд от падащи звезди. Научете повече за Персеидите и как да ги използвате за сбъдване на желания под лятното небе.

Кога и къде: края на юли - края на август, пикът е на 11-12 август, цяла България

*

Smol Lake Fest

Един свеж фестивал с палатки, музика и театър в Родопите в подкрепа на Родопски драматичен театър. Дневната програма ще е с театрални модули, импровизации и различни заигравки с посетителитe, кулинарно изложение, игри и работилници. Двете вечери ще бъдат запълнени от групи и DJ с етно, реге, рок и дръм и бас звучене. Сред изпълнителите забелязахме имената на Merudia, Kottarashky & The Rain Dogs, Обратен Ефект, Bulgara, Balkansky DJ Set, High Roll (Formation Records).

Кога и къде: 19-20 август, край Смолянските езера

*

Беглика фест 

3942

Някъде иззад хълмовете на Беглика, там, където музиката и изкуството изпълват въздуха между язовира и луната в края на всеки август, някъде там вече се задава осмият Беглика Фест. В осмото издание на фестивала ще разменяме ключове под звуците на основоположниците на ambient в света Deep Forest. Носителите на Грами идват за първи път в България и избраха Беглика за своето място. Заедно с тях ще чуем и вдъхновяващия Markandeyа, както и вълшебния звук на Man of No Ego. Акценти от програмата на Беглика 2016.

Кога и къде: 25-29 август, Беглика, Родопите

СЕПТЕМВРИ

Балкански фестивал Бохеми

Второто издание на Балкански фестивал "Бохеми" е на 3-4 септември, 2016 г. Организаторите обещават наслада и за най-претенциозното небце с традиционни гозби и напитки!) Мястото е централен площад "Никола Вапцаров", гр. Банско. Повече за балкански фестивал Бохеми.

Кога и къде: 3-4 септември, Банско

***

Вижте всички събития в България.