Йоланта Делибозова, позната също като Йоли, е едно от най-обичаните и усмихнати лица на родната кулинарна сцена. Нейната най-голяма страст са виолончелото и музиката, но любовта ѝ към изкуството се премества и в кухнята, където красивите ѝ рецепти вдъхновяват хиляди хора онлайн. Йоли е авторка на един от най-известните кулинарни блогове в България и е единствената българка със собствено предаване в 24 Kitchen.
Точно навреме за да ни подготви за наближаващите коледни празници на книжния пазар се появява книгата „Празнични рецепти“ (ИК „Сиела“), в която авторката на „Вкусно с Йоли“ и „Сладки ноти“ се завръща с нова колекция от апетитни предложения за празнични ястия. Изданието излиза с прекрасното оформление и корица на художника Дамян Дамянов, а впечатляващите фотографии, които съпровождат и допълват всяка една рецепта, са дело на самата Йоли.
В „Празнични рецепти“ са поместени над 100 идеи за вкусни, полезни и интересни ястия, които са подходящи за трапезата на някои от най-големите български празници като Бъдни вечер, Коледа, Великден, а също и за други поводи – например Свети Валентин или партита.
В селекцията си Йоли е подбрала както добре познати ястия, които задължително присъстват във всяко празнично меню, така и алтернативни рецепти, които разпалват въображението и освежават кулинарните умения. От традиционна питка за Бъдни вечер до интригуваща рецепта за джин-сьомга с краставица и хрян, всяко едно от ястията на Йоли е поднесено с много вдъхновение и отдаденост.
Защото храната, също както празниците, е любов. Тя е силата, която създава дом и събира най-близките хора на една трапеза. Именно тази любов, заедно с цялата си страст към кулинарията, влага Йоли в„Празнични рецепти“. Тя насърчава всеки да се потопи в радостта от готвенето, да експериментира с нови вкусове, форми и съчетания и с щипка любов да превърне храната си в изкуство.
Из „Празнични рецепти“ от Йоланта Делибозова - Йоли
Храната е живот. Храната е дом и споделяне. Храната е силата, която сближавасемейството, приятелите, малките, големите, различните, своите. Около трапезатас любимите си хора най-топло се докосваме доуюта, най-бързо викаме усмивките, най-лесноусещаме сладостта на това да сме заедно. Около трапезата витаят най-малките щастия –да поговорим, да се посмеем, да си помълчим, дасе погледаме. Около трапезата ни навестявати най-големите – да се посъветваме, да скроимпланове, да получим разбиране, да се обичаме.
А кулинарията е страст и ежедневие. Тя енеобятно море за експерименти и всеки можеда плува, стига веднъж да се гмурне в него. Храната е онази ежедневна радост,която можем да дарим на останалите, а всяка гозба, дори най-семплата, има как да изглежда специална. Като при всяко изкуство, и вкулинарното се изисква желание,въображение и старание. Когато са налице, готвенето се превръщав удоволствие и забавление. За менот години те са и нещо повече - начин на живот и обичане...
Посвещавам тази книга на синами Цанко Делибозов. Той не пое попътя на музиката, но се насочи къммоята втора страст - кулинарното изкуство. Бях приятно изненадана от избора му и съм щастлива,че съм оставила „маята“ на товаизкуство да шупне у него. И ето,дойде времето аз да се съветвами уча от сина си. Какво по-голямощастие за един родител?! Разговорите ни на кулинарни теми савинаги интересни, сочни, плътнии пълни с фантазии. Желая му ця-
лото щастие на света! Неуморнода експериментира в кухнята, дасе наслаждава на професията си, даси вярва и най-важното, да споделятази любов с хората!
На вас, скъпи читатели, подарявам една малка колекция от празнични рецепти. В книгата са събрани идеи за трапезата на големитебългарски празници, както и темиСвети Валентин и за парти. Надявам се рецептите ми да са ви полезни, интересни и вкусни. Вярвам,че любовта, с която са захранени,ще донесе в домовете ви топлинка и празничност, споделеност иуют! Не забравяйте да се забавлявате, докато готвите. Да експериментирате и да дарявате щастиес приготвената храна. И всеки денда казвате „обичам“ с нея!
Не на последно място искамда благодаря на издателство „Сиела“. Да бъда отново техен авторе чест и признание за мен. Специални са благодарностите ми и къмредактора Мирослав Александрови художника Дамян Дамянов, които направиха книгата красива иинтересна.
На всички вас желая приятноготвене! И нека животът ви е сладък!
Сметанова погача
Продукти:
20 г прясна мая
100 мл хладко прясно мляко
1 ч.л. захар
100 г заквасена сметана
2 разбити с вилица яйца (отделете 1 с.л. за намазване на погачата)
400 г брашно
1 ч.л. сол
40 г стопено масло
друго:
30 г стопено масло за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
- Разтворете маята в млякото. Добавете захарта, сметаната и яйцата. Разбъркайте. Сипете брашното, смесено със солта, и омесете меко тесто. Може да направите всичко с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто или в кухненски робот. След като тестото се събере на гладка топка, налейте на части маслото. Измесете, докато се усвои цялото, и тестото започне да се отделя от стените на купата.
- Разделете тестото на четири и оформете топки. Оставете ги да отпочинат за 5 – 10 минути. Всяка топка разточете на малък правоъгълник и намажете с масло. Срежете на четири части и ги сложете една върху друга. Сложете получените четирислойни ленти във форма 22 см, покрита с хартия за печене. Подреждайте ги със слоевете нагоре, като леко ги усуквате. Покрийте формата с кърпа и оставете погачата да втаса на топло място, докато удвои обема си.
- Загрейте фурната на 190 ° с вентилатор. Намажете погачата с яйце, поръсете със сусам и изпечете за около 40 минути. За да не прегаря отгоре, може да я покриете с лист алуминиево фолио след 30-ата минута от печенето.
Шоколадово-бадемов тарт
Продукти:
за тарт 22 см:
Основа:
80 г меко масло
40 г пудра захар
1 жълтък
ванилия
140 г брашно
15 г фино смлени бадеми
10 г какао
Крем:
80 г пудра захар
80 г стопено масло
1 яйце
80 г фино смлени запечени бадеми
ванилия
10 г какао
Глазура:
100 г стопен натурален шоколад
100 мл гореща сметана
20 г масло
Приготвяне:
- За основата разбъркайте на крем маслото с пудрата захар. Добавете ванилията. Заедно смесете брашното, бадемите и какаото. Прибавете ги към маслената смес и отново размесете. Увийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час.
- За крема разбъркайте добре всички продукти.
- Постелете формата за печене с хартия. Разточете тестото с дебелина 3 – 4 мм. Пренесете го в нея и покрийте дъното и стените. Излишното тесто изрежете с нож и изпечете на бисквити. Надупчете основата с вилица и върху нея изсипете крема. Изпечете тарта за около 30 минути в предварително загрята на 170° фурна с вентилатор. Оставете сладкиша да изстине напълно.
За глазурата разбъркайте всички продукти до хомогенна смес. За съвършена гладкост и лъскавина разбийте за кратко с пасатор. Оставете глазурата да се охлади до топло и залейте тарта. Украсете с изпечените бисквити.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!