Ротердам – забележителности за един уикенд

  • Ротердам – забележителности за един уикенд
    Ротердам – забележителности за един уикенд

Ротердам е вторият по големина град в Холандия и има множество лица – със своите футуристични небостъргачи, причудливи геометрични форми той със сигурност ще ви впечатли.

Инфраструктурата на града е изключително подходяща да се придвижвате с колело. Ако искате обаче да разгледате основните забележителности на Ротердам, може да го направите пеша, тъй като са съсредоточени в центъра, на сравнително близко разстояние.

Една от главните забележителности на града е 185-метровата кула „Еуромаст“, а от наблюдателната ѝ площадка може да се види целият град. При ясно време видимостта е до 30 км, тогава ще можете да видите даже град Хага.

Ротердам – забележителности за един уикенд

В кулата е разположен панорамен ресторант, а също и мини хотел с няколко луксозни стаи. Интересното е, че на входа на кулата не приемат пари в брой. Затова, за да си купите билет, ще трябва да платите с банкова карта.

Друг главен символ на града е величественият мост – „Еразъм“, който съединява южната със северната част на Ротердам. Мостът се смята за най-големият и най-тежкият в Европа, а заради необичайната му конструкция го наричат „Лебедовият мост“. Той се използва за заря, концерти и други събития.

Ротердам – забележителности за един уикенд

Интересен факт е, че Ротердам няма исторически център – градът понася сериозни разрушения от германската авиация по време на Втората световна война. Единственото място, което позволява да се види градът, такъв какъвто вероятно е бил, е Старото пристанище, създадено през 1350 г. В Ротердам можете да намерите старинни улички и спретнати къщи като интересен пример за необичайната архитектура е „Къщата куб“.

Друга забележителност е „Маркет хол“ – футуристичното съоръжение във формата на арка, където са разположени не само магазини и пазар, но и апартаменти и подземен паркинг. Там може да намерите напитки и храни от различни краища на света, типични национални специалитети, павилиони със свежи плодове и зеленчуци, ароматни подправки и какво ли още не.

Съвсем близо до „Маркет хол“ се намира протестантската черква „Св. Лаврентий“ – единствена сграда в града, запазила облика си от Средновековието. Строителството ѝ е започнало през далечната 1449 г. и завършва почти век по-късно – през 1525 г. Днес в нея се намира най-големият в Холандия орган. В църквата са обособени: кафе, арт пространство и инсталация с огледала.