Високоскоростен влак от Червено море до Средиземно море

  • Високоскоростен влак от Червено море до Средиземно море
    Високоскоростен влак от Червено море до Средиземно море

Египет ще изгради първата в страната високоскоростна влакова линия, която ще свързва Червено море със Средиземно море.

 

Целият маршрут ще се движи на 1000 километра, а първият участък с дължина 460 км ще свързва Ел Аламейн на Средиземноморското крайбрежие на Египет и Айн Сохна, два малки, но бързо развиващи се града.

Влаковата линия ще премине през 15 гари, включително все още неназованата „нова административна столица“, огромен строителен проект, започнат през 2015 г. за преместване на правителствени сгради на около 45 км извън Кайро.

Изграждането на влаковата линия трябва да приключи след две години и ще бъде проектирано, инсталирано и поддържано от Siemens, германската компания за индустриално производство.

„За нас е чест и гордост да разширим нашето доверително партньорство с Египет,“ каза Джо Кайзер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG. "Изграждайки високоефективна железопътна система за страната, ние ще подкрепим египетския народ с достъпен, чист и надежден транспорт."

Въпреки че проектът на Siemens ще донесе първия високоскоростен влак в Египет, страната има влакова мрежа от 1850-те години и е първата държава с влакова система в Африка и Близкия изток.

Сегашната мрежа на Египет има повече от 5000 км писта, свързваща почти всеки голям град, но системата е остаряла и недофинансирана, което е довело до редица смъртоносни инциденти през последните години. Понастоящем Египет получава ежемесечна пратка от нови влакови вагони, произведени от Русия, за да подобри своя подвижен състав.

В Мароко се намира първият високоскоростен влак в Африка, наречен Al Boraq, който беше открит през 2018 г. и се движи между Танжер и Казабланка. Новата влакова линия означава, че пътуването между двата града е намалено от близо пет часа на малко повече от два часа.