Златният камък, който е будистко светилище (видео)

  • Златният камък, който е будистко светилище (видео)
    Златният камък, който е будистко светилище (видео)

Днес ще ви представим едно по-различно, смятано за свято от местните. Това е Златният камък в Мианмар, който се води за третото по святост място в страната. Покрит е изцяло със злато и по-точно със златни станиолчета, донесени от будистки поклоници.

Камъкът се намира на връх Кяиктйо, а отгоре му е изградена пагода с височина 5,5 м, като височината на гранитния камък е 7,5 м.

Според легендите, златният камък се крепи върху скалата, противопоставяйки се на гравитацията, защото под него е скрит кичур от косата на Буда, като вече повече от 2000 г. той седи в една и съща позиция променя позицията си.

Вярва се, че Буда завещава кичур от косата си на приближен монах, който на смъртния си одър го дава на сина си, който пък скрива кичура под камък, чиято форма приличала на главата на Буда.

Ако човек посети камъка три пъти за една година ще бъде възнаграден богато. До камъка не се допускат жени – могат да се приближат най-много на 10 м разстояние. Последният километър до камъка пък трябва да се извъри с боси крака от всички, които са дошли да го видят.