20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

  • 20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение
    20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Има скулптури, които виждате и моментално забравяте, че те дори съществуват. Но има и такива, които са наистина запомнящи се. 

Мислим за тях често, търсим тайното значение и се опитваме да разберем какво е имал предвид скулпторът. Изкуството надхвърля факти и статистика, затова може да привлече вниманието на милиони хора към проблемите, които не обсъждаме достатъчно често.

Сега ще разгледаме някои такива примери.

1. Грижовна ръка, Гларус

Както вероятно вече сте се досетили, скулптурата, наречена Грижовна ръка, е създадена като послание за екологичната отговорност. Скулптурата се намира в красивия град Гларус, Швейцария, където ще бъдете вдъхновени да мислите как да запазите красотата навсякъде около себе си. Ева Ортли и Бийт Хубер са имената на скулпторите.

2. La Estrella Herida, Барселона

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Тази скулптура е изработена от 4 ръждиви, метални и стъклени кубчета, които приличат на къща за играчки. Името "Ранената звезда" му е дадено с причина. Това е реквием от създателя на паметника към всичко, което вече не съществува: мечтите, които никога не се сбъдват, местата, които преди са били пълни с живот, но сега са празни, нещата, които можеха да се случат, но не станаха и най-важното - нашата младост, която е толкова кратка.

Мястото за паметника също беше избрано с причина: тук, точно в близост до водата, в квартал Ла Барселонета, имаше бедняшки квартали и бедно рибарско градче. Семейства с много деца живееха тук в много малки бараки. Имаше серенади и мъже отиваха в морето, за да намерят храна и да изхранват семействата си. По-късно плажовете бяха изпълнени с легендарните чирингвитоси (нещо като импровизиран бар), които бяха премахнати точно преди Летните олимпийски игри 1992 г. Така градът загуби част от своята индивидуалност. Сега в Сант Микел има чист плаж и нищо не напомня на живота от миналото. Само този паметник на мечтите.

3. Скулптурна инсталация, "Погълната от светлина", Амстердам

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Тази творба на британския скулптор Гали Мей Лукас беше част от Амстердамския фестивал на светлината и се предполага, че ще подчертае манията, която хората имат към технологиите и смартфоните. 3 фигури са седнали на пейка в обикновената позиция на смартфон-потребител и пишат текстови съобщения. Лицата им са осветени от екраните им. Според художника идеята й била да предаде посланието, че хората са привлечени от тези екрани през цялото време. И тяхната светлина не само ни дава информация, но и ни отдалечава от реалния свят.

4. High Tide, Лондон

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

4 конни ездачи на брега на Темза изчезват и се появяват в зависимост от времето на деня. Художникът, скулпторът и защитникът на околната среда Джейсън де Кайрес Тейлър създаде композицията, за да привлече вниманието на обществеността към прекомерната зависимост на хората от петрола и да ни напомни как съвременната ни индустрия влияе върху изменението на климата. Да, виждате правилно: вместо глави, конете имат маслени помпи. Фигурите, които са облечени в костюми и седят на конете и гледат на някъде, са пряка препратка към политиците и бизнесмените, които вземат колкото могат от природата и пренебрегват всички странични ефекти и влияния.

5. Историята на любовта, Киев

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Тази скулптура е за уникалната история на Луиджи Педуто и Мокрина Юрзук, чиято любов преодолява времето и разстоянието. Двойката се запознала през 1943 г. в австрийски лагер за военнопленници и след войната влюбените са разделени. По-късно те създали собствени семейства и продължили напред отделно, но все още се помнели един друг и почти 60 години по-късно този италианец намери любовта си чрез шоуто „Чакай ме“. Когато се срещнали, те вече били над 80 годишни и Луиджи предложи на Мокрина, но за съжаление нямали достатъчно време да се оженят. Скулптурата служи като символ на любовта, която можете да имате през целия си живот. Копие на паметника в Киев бе поставено и в родния град на Луиджи - Кастел Сан Лоренцо в Италия.

6. Паметникът на изгубеното време, Калуга

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

“Vicissitudes”

Паметникът е проектиран от спасителната група Lisa Alert (руският аналог на Amber Alert). Вътре в часовника има кукла, която прилича на 6-годишно дете, а в другата половина има пясък. Посланието на паметника е ясно: когато се грижиш за деца, всяка секунда има значение.

Този символ на изгубеното време, което се изплъзва между пръстите, обиколи градовете на Русия, но след това се спря в "Центъра за иновации и култура" в Калуга.

Доброволците в Lisa Alert сменят дрехите на куклата в пясъчния часовник в зависимост от сезона, подчертавайки трудностите при сезонно търсене.

7. Окаченото портокалово дърво, Тел Авив

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Окаченото портокалово дърво се намира в стария град Яфа. Портокалът е специален плод за Израел. През 1948 г., когато страната се появи за първи път, именно износът на цитрусови плодове поддържа държавната икономика в страната. Дърветата бяха засадени в саксии с формата на яйца, които висяха на въжета между къщите.

Скулпторът, Ран Морин твърди, че неговото творение изглежда подобно на човечеството, което е обсебено от индустриализацията, постоянно гони технологичния прогрес и че действително е загубило своите корени - връзката с природата. Ние, също като това дърво, все още растем от нищото и нямаме представа накъде се насочваме, губейки почвата за корените. Има различно тълкуване на плаващото дърво: растение без почва е символ на роуминга на народа на Израел и на трудностите, с които имигрантите трябва да се сблъскат.

8. Det Svenska Tungsinnet , Malmö

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Фигура на мъж, който носи барета, той стои, крие ръце в джобовете и плаче. Ако се доближите до фигурата, можете да видите, че по бузите му текат истински сълзи. Тази скулптура-фонтан е създадена по дизайн на художника и режисьор Мари-Луиз Екман и се нарича Шведски език ( Det Svenska Tungsinnet ). Моделът на скулптурата беше шведският актьор Гьоста Екман, съпруг на Мари-Луиз.

Посланието на скулптурата е, че мъжете в съвременния свят трябва да се справят с всички житейски трудности и да преодолеят страховете и депресиите си, но въпреки това да останат силни.

9. Children Are the Victims of Adult Vices, Moscow

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Тази скулптура е на площад Болотная в Москва. Скулпторът е художникът Михаил Чемякин. Паметникът се състои от 15 скулптури и символизира борбата срещу злите и социалните пороци. Фигурите на децата са заобиколени от чудовища, представящи пороците на възрастните: наркомания, насилие, алкохолна зависимост и други неща.

Кражбата например се символизира от фигура на човек с глава на свиня, носещ чувал с пари; садизъм - дрехи за месари на носорог; а фигурата на рицаря в броня с крила и противогаз, която държи бомба, е символът на войната. Централното място в скулптурата е фигура, която символизира безразличието, с тяло, което прилича на саркофаг, затваряйки очите и ушите си.

10. Преклонения, Канкун

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

“Vicissitudes”

26 детски фигури (Vicissitudes) е един от най-ярките паметници, който е част от Паркът за подводна скулптура в Гренада. Основният смисъл на музея е да възроди морската флора и фауна, които са застрашени. Статуите са се превърнали в създадена от човека среда за корали и растителност. Скулптурата тежи 15 тона и е построена с цел да издържа на приливите и отливите. Пръстенът на децата символизира жизнения цикъл и отговорността, която хората носят за състоянието на околната среда, която оставят за бъдещите поколения.

11. For Unborn Children, Riga

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Попалась мне в инете фотка памятника не рождённым детям. Впечатлило, оказывается их много, но в странах Прибалтики. А у нас есть интересно, надо прогуглить что ли.. #памятникнерожденнымдетям Рига! Памятник нерожденным детям состоит из 27 скульптур в виде маленьких детей. Почему именно 27? Именно столько абортов, согласно статистике, ежедневно делают в Латвии. Возле каждого малыша есть небольшой постамент, на котором на трех языках (русском, английском и латышском) написано 27 историй, точнее причин, из-за которых мамы этих малышей решились на аборт. Например, у женщины уже есть ребенок, а муж погиб, и она решает, что не сможет вырастить двоих полноценных членов общества и соглашается на аборт. Автор этой работы Ева Риекстиня. Организаторы акции решили хотя бы таким способом достучаться до женщин, которые хотят сделать аборт. Очень важно, чтобы подобные семьи имели полную информацию об этом страшном решении, а главное осознавали, что с ними будет потом. Так как в таких ситуациях большинством женщин руководит страх, и они не думают, что делают. Памятник нерожденным детям в Риге привлекает много народу, на площади всегда кто-то есть. Здесь всегда живые цветы. Люди приносят их и кладут возле малышей, выражая тем самым свою скорбь и боль. Акция призывает народ Латвии и гостей страны задуматься над этой серьезной проблемой. Аборт – это убийство еще нерожденного человека, и вправе ли мы решать, кто достоин жить? Мы не можем судить или обвинять кого-то, но мы должны это решить для себя. Есть, конечно, весомые причины, по которым женщины делают аборт, например, болезнь ребенка, которая приведет к смерти, патологии, не совместимые с жизнью, и так далее. А если женщина решается на аборт, так как просто ей не нужен ребенок? Этому и посвящен памятник нерожденным детям в Риге.

Публикация, споделена от Katerina (@imbirnuy) на Сеп 27, 2018 в 7:01 PDT

Като част от събитието, наречено „За живота” в Рига, беше показана изложба от 27 скулптури на бебета. Броят на скулптурите е избран, защото според статистиката това е броят на децата в Латвия, които не се раждат всеки ден, заради аборти. Смисълът на събитието е да се даде информация на семействата за абортите и техните последствия.

До всяка скулптура има малка плака на 3 езика (английски, руски и латвийски), което обяснява причините, поради които хората решават да направят аборт. Например, една жена вече има дете, съпругът й почина и смята, че не може да отгледа 2 деца сама, така че се съгласява да направи аборт, за да осигури добро бъдеще на поне едно дете. Различна плака разказва история за това как майка е хванала грип по време на бременността и й е казано от доктор, че трябва да направи аборт.

12. Compassion, Moscow

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

#Менделеевская #собака #ПамятникСочувствие #ПамятникСобаке #ПесМальчик

Публикация, споделена от Настенька Кадова (@nastya_kadova) на Апр 10, 2017 в 11:00 PDT

На метростанцията "Менделеевская" има монумент, наречен Състрадание, който е създаден от скулптора Александър Зигал, живописеца Сергей Зигал и Андрей и Петър Налич. Паметникът е за бездомно куче, чието име е било Малчик, което е живяло и умряло в подземния проход. Жестоката му смърт предизвика огромен обществен смут. Надписът на паметника гласи: „Състрадание. Посветен на хуманното отношение към бездомните животни. "

13. Мемориал за бременни жени , Лондон

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

На площад Трафалгар има 4 постамента с традиционни бронзови скулптури. Четвъртият пиедестал се превърна във важно място, където се появява съвременното изкуство. Скулптурите там постоянно се променят. Имаше модел на английски военен кораб в бутилка, гигантски син петел и палец. Сега има копие на древна персийска скулптура.

Едно от най-оригиналните и противоречиви произведения беше скулптурата на Марк Куин, показваща бременна жена с увреждания на име Алисън Лапър. Грешка на лекаря става причина тази жена да се роди без ръце и с много къси крака. Семейството й я е дало в сиропиталище, където е прекарала цялото си детство. Но все пак се научава да рисува, държейки четката за рисуване със зъбите, да живее пълноценен живот и дори да има бебе. Тази скулптура символизира човешката красота и невероятна жизнена сила, а през 2012 г. е избрана за символ на Параолимпийските игри в Лондон.

14. Мемориал на Холокоста, Маями

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Местоположението на паметника може да изглежда малко странно, но именно тук, в Южна Флорида, еврейският народ отива след Холокоста. САЩ приема бежанците и цялата болка и скръб, които тези хора пренасят, довежда до този мемориал.

Кенет Трейстър и 45 други архитекти и скулптори са участвали в създаването на този паметник. Мемориалът е подкрепен от полукръгла класическа колонада от лека скала, езерце с цъфнали лилии и остров в средата. Тесен каменен коридор води до острова, а стените имат издълбани в тях имена на концентрационни лагери. В центъра на острова има скулптура на гигантска ръка, протягаща се към небето, молеща за помощ. Ръката е заобиколена от 130 фигури.

Идеята на Treister е не само да възпоменат жертвите на геноцида, но и да подкрепи хората, които оцеляват, и да ни попречи да забравим тази трагедия.

15. Ghost Girl, Лондон

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

#kevinfrancisgray

Публикация, споделена от Tommaso Piscitelli (@tommpiscitelli) на Мар 15, 2019 в 5:27 PDT

Ghost Girl е дело на британския скулптор Кевин Франсис Грей. Това е момиче, чието лице е покрито с дълъг воал от кристали. Любопитен човек може да погледне под булото и там ще види череп. Ръцете на момичето са покрити с белези. Това е начинът на художника да покаже човек, който не иска да приеме реалността.

Работата на автора е малко страшна, но резонира с хората. Изложбите на произведения на Кевин Франсис Грей се случват по целия свят. Ghost Girl символизира резервираните хора и демонстрира колко страшна е тяхната самота.

16. Memorial of a Person, Bergen

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Този беден мъж, облегнат на стената близо до входа на Централната банка, е представител както на мемориала, така и на всеки случаен човек. Трябва да ни напомня, че всеки заслужава нашата помощ и внимание - няма значение дали са богати или бедни. На плочата се казва: „Никой не е само това, което виждате“. Паметникът трябва да напомня на хората за други, които се нуждаят от помощ.

17. Небостъргач, Брюж

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Тази инсталация е показана по време на модерна художествена изложба. Този гигантски кит е поставен в главния канал в Брюж. Състои се от 5 тона морска пластмаса, която е събрана на брега само за 4 месеца. Разполага с пластмасови контейнери, бутилки и дори столове и кофи.

Предполага се, че небостъргачът ще привлече вниманието на обществеността към проблема с мръсния океан и факта, че количеството пластмаса може скоро да надмине броя на морските създания. Според  учените в момента в океана има 150 милиона тона пластмасов боклук, а около 8 милиона тона се добавят всяка година. Създателите на тази скулптура се надяват, че техният кит (който служи да покаже обхвата на проблема) ще накара човечеството да се замисли как използват пластмасата в съвременния свят.

18. Ненавременни съвременници, Лайпциг

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Композицията включва фигурите на учител, диагностик, рационализатор, градски декоратор и теоретик на изкуството. Всички те са голи и се балансират на греда. Някои части са покрити със злато, това е причината да се забелязват лесно (триона, лавровия венец, ушната тръба и други неща). Бронзовият лъч, на който стоят, има надпис: „Разбира се, можете да пожертвате живот за принцип, освен ако това не е вашият живот.“

Цифрите показват хората, които решиха да взривят университетската църква Свети Павел на Августсплац - единствената готическа църква, оцеляла след войната. Църквата е взривена през 1968 г., след като правителството на ГДР решава да го направи. Не изглежда подходящо в социалистическия образ на площада. Художникът Бернд Гьобел оставя напомняне как действията на група хора, които не могат да видят по-далеч от носовете си, могат да доведат до необратими последици.

19. She lies, Осло

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Монументалната скулптура с височина 16 м, направена от стоманени и стъклени панели, трябва да демонстрира силата на природата над усилията на хората.

Тази скулптура плава във водата върху бетонна платформа и се върти в съответствие с ветровете и приливите, напомняйки ни за постоянните промени във времето. Изглежда като ледник: водата се отразява в стъклените панели. Тази масивна скала от „лед“ е  символ на силата и величието на север. А фактът, че скулптурата може да се движи, показва, че природата е по-силна и може да подкопае всичките ни усилия, затова трябва да я вземем под внимание.

20. Изгаряне на книги, Берлин

20 скулптури, които ни припомнят въпросите с най-голямо значение

Празните рафтове за книги на площад Бебелплац ни напомнят, че не всички смятат, че книгите са най-добрите ни приятели. Така през май 1933 г. нацистките студенти изгориха над 20 000 книги, сред които книгите на Илф и Петров, Максим Горкий, Михаил Зощенко, Хайнрих Ман и Ерих Мария Ремарк сред тях. Непосредствено до него има табела с цитата на Хайнрих Хайне „Това беше само прелюдия; където горят книги, в крайна сметка ще изгорят и хората."

Виждали ли сте някой друг паметник с необичайна история? Споделете с нас на нашата фейсбук страница.