Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

  • Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?
    Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

Независимо дали сте в търсене на зимно слънце или пълно коледно изживяване, или просто имате месеца на разположение за себе си и искате да разгледате някъде далеч, тези дестинации за декември са за вас...

Декември е чудесен месец за пътуване, независимо дали сте на място с минусови температури и девствени снежни пейзажи, или искате да се измъкнете от студа у дома и да отидете на плаж някъде далеч, далеч. Има много необичайни културни фестивали и коледни пазари, които също трябва да посетите. 

Така че, независимо дали търсите да планирате дългосрочно пътуване по целия свят или сте имате на разположение дълъг уикенд някъде празнично, ние имаме препоръки за вас.

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

1. Боливия

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

Може да изглежда странно да включим Боливия в нашия декемврийски списък, като се има предвид, че декември до април е сезон на дъждовете - обикновено също доста обилен дъжд. Всъщност времето може да стане малко несигурно, в зависимост от това коя част от страната посещавате.

Голям плюс е че, със сигурност ще избегнете туристическия трафик в пиковия сезон. Наред с валежите идва и изобилие от птичи живот, особено множеството ослепителни розови фламинги, които се стичат до обсипаните с водорасли брегове на Лагуна Колорада.

Разбира се, има още една много добра причина да видим Боливия през декември: ослепително белите плоски солени езера на Салар де Уюни. Мокрият сезон е най-доброто време за заснемане на лъскавия, отразяващ „огледален ефект“ върху камерата - макар че, както ръководството ни предупреждава, ще трябва да планирате перфектно посещението си, за да избегнете проливен дъжд.

2. Южна Австралия

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

За преживяване, леко встрани от обичайните в Австралия, Южна Австралия е добра идея, а декември е моментът да тръгнете. Декември е началото на лятото и е почти гаранция, че ще можете да се насладите на сухо време, горещо слънце и прекрасни плажове.

Аделаида е най-известният (и обичан) град на Южна Австралия. Тук можете да се насладите на сцената на изкуството, да се настаните на плажа и да се насладите на оживения му нощен живот - но повечето идват в Южна Австралия заради природните забележителности на щата: „Австралия Мисисипи“ Река Мъри, пустинното градче Кубър Педи, великолепните зелени лозя на Barossa и епичните скални образувания на националния парк Ikara-Flinders Ranges.

3. Нова Зеландия

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

Не е изненадващо, че лятото е и през декември в Нова Зеландия. Идеално да прекарате известно време в града, да карате сърф или още по-добре, да се качите в планината. Разбира се, няма да сте единствените с тази ярка идея, но според нас споделянето на Нова Зеландия с други посетители е цена, която си струва да платите.

Няма нужда да избирате между посещение на Северен или Южен остров, тъй като и двамата имат своите предимства през декември. Освен ако, разбира се, не сте притиснати във времето и в този случай имате трудно решение да вземете ...

В северния ъгъл Уелингтън и неговите околности обикновено достигат 15° C до 20° C. Движението по улиците има истински празничен дух, много възможности за пазаруване, ядене, пиене и веселие. Разбира се, плажовете на Северния остров са легендарни. А връх Виктория, близо до Уелингтън, е идеален за изкачване.

South Island контрира всичко гореизброено с отлични възможности за туризъм (връх Roys и хълм Куинстаун), зашеметяващи забележителности (пещерите Glowworm Te Anu, например) - плюс допълнително специално преживяване за наблюдение на китове през лятото.

4. Мианмар (Бирма)

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

Едно от най-големите привилегии на Мианмар (Бирма) през месец декември е точно колко блажен е климатът. Очаквайте хладно, приятно време в планината и топли, сухи дни навсякъде другаде. Температурите са средни около  31° C, толкова прекрасни в сравнение с бурното зимно време в Европа.

Започнете приключението си с „очевидните“ дестинации: храмът Баган в Стария Баган, живописното езеро Инле с неговите пагоди и села, който е може би най-известен като дом на емблематичната пагода Шведагон и някои от тях са най-добрите примери за колониална архитектура в страната. 

5. Сиера Леоне

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

Сиера Леоне е в списъка с малко посещавани и неоткрити пътешествия в Африка, има възможността да види шимпанзета и масив от разноцветни видове птици.

Декември е най-важният месец за посещение на птичарите, които трябва да се отправят към остров Тивай за най-добри възможности за наблюдение. Целият остров е покрит в тропическа гора и е защитен като убежище за животни от всякакъв вид. Тя се ръководи от организацията Фондация за околната среда за Африка и е проектирана да приюти посетители от чужбина.

Можете да очаквате да намерите до 135 различни видове птици на Тивай, включително застрашени птици.

Като цяло Тивай е забележително компактен на 12 кв. Км, но се събира в още по-невероятни възможности за дивата природа, с огромен брой бозайници, които бродят из острова и над 500 вида пеперуди и молци.

6. Остров Света Елена и Възнесение Христово

Къде да отидем през декември ако търсим дълга почивка?

Ноември до януари е несъмнено пиковият сезон за Света Елена: островът край западния бряг на Африка, който за първи път беше известен, когато френският владетел Наполеон Бонапарт е бил заточен там преди повече от 200 години. Всъщност времето е прекрасно и като британска задгранична територия, това е идеалното място за британците да избягат от силния студ на континента на Обединеното кралство.

Посещението на наполеоновите забележителности (гробницата на Наполеон, палата на Briars, Къщата на Лонгвуд)  е задължително за почитателите на историята. Части от острова са лесни за преминаване пеша. Едно нещо, което трябва да направите в Сейнт Елена, е да прегърнете водата - просто се гмурнете направо. Ако сте достатъчно смели, ще можете да плувате с китови акули, с помощта на квалифициран водач. 

На остров Възнесение - друг остров в Атлантическия океан, технически е класифициран като британска отвъдморска територия, но един с по-малко очевидна привлекателност от Света Елена. Няма граждани на остров Възнесение. Но плажовете остават напълно непокътнати и си заслужава да ги видите...