Едва ли съществува човек по нашите географски ширини, който да не обича вкуса на ароматно гювече, което всеки път крие в себе си различни съкровища.
Предимствата на това ястие са, че можем да употребим това, което е останало в хладилника, да поръсим с малко чубрица и пресен магданоз и да се насладим на неизмеримото богатство на българската традиционна кухня.
За направата на така обичаните гювечета има два задължителни продукта - яйце и плочка сирене. Всичко друго може да бъде комбинация, съобразена с вашите вкусове и въображение.
Нашето предложение за днес е с пилешко месо (което можете да обработите по два различни начина) и разноцветни зеленчуци. Рецептата не отстъпва по нищо на обичайните варианти с колбаси и е подходяща за всеки вкус.
Необходими продукти:
500 г пилешко месо (цели бутчета или гърди)
2 бр. зелена чушка
2 бр. червена чука
2 бр. морков
1 бр. домати от консерва
Ронена чубрица
Червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
Пресен магданоз или босилек
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от нашата рецепта за гювечета е да подготвим пилешкото месо. Ако сте избрали бутчета, първо ги сварете, след това отцедете и отделете от костите. Овкусете месото с посочените подправки и оставете настрана. Ако ви се хапват пилешки гърди, то трябва да ги нарежете на малки ивици, да ги овкусите с подправките и да ги запържите до златисто. Отделете настрана, защото е време да се захванем със зеленчуците.
В същия тиган от месото, добавете ситно нарязаните моркови. Задушете за няколко минути и добавете чушките. По желание можете да добавите зелен лук към края.
След като зеленчуците са готови можете да започнете с подредбата на самите гювечета. Разпределете равни количества от месото във всяко от тях, добавете от зеленчукова смес и доматите. Поставете по една плочка сирене и запечете с поставени капачета на 180 градуса за около половин час.
Важно уточнение: Не загрявайте фурната предварително, защото глинените съдове могат да се спукат от рязката промяна в температурата. Поставете ги в напълно студена фурна.
След като течността от доматите се е редуцирала и сиренето е придобило златист загар можете да пристъпите към поставянето на яйцата. “Чукнете” по едно яйце във всяко гювече и запечете под капак за още няколко минути.
Сервирайте с малко пресен магданоз или босилек отгоре.
Приятен апетит!
Вижте тази публикация в Instagram.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!