Интересни събития този уикенд (12 - 14 април)

  • Интересни събития този уикенд (12 - 14 април)
    Интересни събития този уикенд (12 - 14 април)

Докато се надяваме на хубаво време през уикенда, споделяме с вас някои от най-интересните предстоящи събития.

Вижте какво ще се случва в страната в дните от петък до неделя включително!

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

12 - 14 април

От 12 до 14 април 2019 год. в Националния Музей “Земята и хората” в София ще се проведе изложение на минерали, скъпоценни камъни, метеорити, фосили – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан, Сърбия, Полша и Румъния. Това са фирми и любители на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Специално на изложението ще бъдат показани метеорити, намерени на различни места по света. Ще бъде демонстрирано как се изучава техният състава със специална апаратура. Повече информация тук.

*

Нощ в Музейко: Парти с космическа мисия за една нощ

13 април

Искате ли да попътувате из необятния Космос? Какво знаем за планетите и къде ни отвеждат черните дупки? Музейко очаква всички деца, които мечтаят да открият нови светове, на Космическо парти на 13 април. За една нощ посетителите ще отправят на звездно приключение, а екипът на Музейко ще се постарае да разпали във всеки един от тях любопитството към Вселената. Как се сглобява модел на космическа оранжерия и как тренират астронавтите? В разгара на вечерта всички заедно ще се качат на покрива, за да отправят поглед към най-далечните точки в небето. С помощта на астрономи от СУ „Св. Климент Охридски“ ще наблюдават Луната и Марс. В специална арт работилница всички млади експериментатори ще могат да създадат своя комета с подобаваща опашка и блясък! Какво още ще очаква малчуганите в Музейко вижте тук.

*

Фортисимо Фамилия разказва “Приказка за Шехерезада”

14 април

Да разкажеш историята на Шехерезада с музика би било успешно начинание, само ако умееш да разказваш приказки! А кой друг освен Фортисимо Фамилия, заедно с музикантите от Софийска филхармония, биха могли по- добре да разкажат тази мистична история. На14 април в зала “България” от 11:30 часа ще можете да чуете  “Приказка за Шехерезада” под диригентската палка на Мартин Пантелеев. Присъщо за приказния празник, какъвто е всеки концерт на Фортисимо, умелите актьори Мая Бежанска и Иван Юруков ще ни поведат в мистичната приказка, но и ще добавят интересни факти от живота на Николай Римски- Корсаков. Повече информация тук.

*

ИГРА - изложба на Ива Алексиева

до 20 април

Изложбата „ИГРА“ на Ива Алексиева представя произведения на границата на декоративното-живописното-инсталацията. Авторката се насочва към разнообразие и експерименти с техники и изразни средства, а в основата на концепцията са картите за игра. В „картините-карти“ на Ива Алексиева може да се види стилизация и обобщаване на формите, чрез които художничката интерпретира темата и иконографията на картите за игра. Стандартната колода от 52 карти запазва голяма част от иконографията, която е очаровала Европа от XVI-и век в сфери като: астрономия, алхимия, мистика и история, до ден днешен. Можете да видите изложбата в Галерия ЕТЮД до 20 април. Допълнителна информация тук.

*

Изложба „Бразилският свят на Жо Оливейра“

до 26 април

Българската публика има възможността да се запознае с Жо Оливейра – един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и света. Специално пристига в София за откриването на своята изложба в Галерия Сезони. Експозицията „Бразилският свят на Жо Оливейра“ с творби, създадени специално за Галерия Сезони, ще бъде открита на 9 април, а ценителите ще могат да се насладят на над 40 творби в малък и среден формат до 26 април. Жо Оливейра ще има среща със студенти, преподаватели, експерти и други представители на арт елита, ще изнесе лекция и ще участва в дискусия. Повече информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

до 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

до 12 април

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. Още информация тук.

*

Старият град празнува половинвековен юбилей

до 30 април

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ „Старинен Пловдив”. Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски. Празниците започват на 1 април в 17.30 ч. на Лапидариума. След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Допълнителна информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Изложба „Учредителите. Търново и българската държавност”

до 21 април

В изложбата са включени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, принадлежали на нашите законотворци. Експозицията представя както водещите политически фигури в Учредителното събрание, така и по-слабо известни участници в „Събора”, които задават основните начала на Търновската конституция и определят бъдещото държавно устройство. Представени са културни ценности, принадлежали на 14 народни представители – либерали, консерватори и с неопределени политически пристрастия. Сред тях се открояват либералите Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, д-р Георги Странски, Иван Кършовски и Сава Илиев. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „Разговори за жени” в Троян

до 20 април

На 14 март от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” ще се открие изложбата „Разговори за жени”. В нея ще се представят 27 художествени творби с женски портрети от колекцията на Музея на занаятите. Авторите им са утвърдени български художници: Иван Пеевски, Иван Филчев, Теофан Сокеров, Григор Първев, Владимир Киров и др. Повечето творби са непоказвани пред публика до момента. В сюжетите на творбите присъстват женски образи интерпретирани от творците с различни художествени техники. Допълнителна информация за изложбата тук.

***